tempest-logo-2@4x

KAMAG Kapsamında Yeni Çağrı Açılıyor

Bu Haberi Paylaş

Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) kapsamında kamu kurumları yapay zekâ çözüm ihtiyaçları için çağrı hazırlığı yapılmaktadır.

KAMAG Türkiye Yapay Zekâ Ekosistemi programının amacı, kamu kurumlarımızın ihtiyaç duyduğu yapay zekâ çözümlerinin geliştirilmesi, hâlihazırda üniversite/kamu araştırma merkezlerinde yerleşmiş olan yapay zekâ alanındaki bilgi birikimin bu çözümler için kullanılması ve yaygınlaştırılması, yapay zekâ ekosistem aktörlerinin aktif bir iş birliği modeline yönlendirilmesi ve yapay zekâ alanında bilgi birikim ve tecrübenin artırılmasıdır. Bu programın, Türkiye Yapay Zekâ Ekosistemi’ni harekete geçirecek bir katalizör görevi görmesi ve pek çok açıdan bu ekosisteme katkı sağlaması beklenmektedir.

Bu program kapsamında Türkiye Yapay Zekâ Ekosistemi’ni harekete geçirerek aşağıda maddeler hâlinde verilen kazanımların elde edilmesi hedeflenmektedir:

  1. Kamunun ihtiyaç duyduğu yapay zekâ çözümlerinin üniversite katkıları ile teknoloji sağlayıcısı şirketlerimiz tarafından geliştirilmesi,
  2. Hâlihazırda üniversite/kamu araştırma merkezlerinde yerleşmiş olan yapay zekâ alanındaki bilgi birikimin uygulamaya aktarılması,
  3. Yapay zekâ girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi,
  4. Yapay zekâ ekosistem aktörlerinin aktif bir iş birliği modeline yönlendirilmesi,
  5. Yapay Zekâ alanında ihtiyaç duyulan ve kamuda var olan verilerin düzenlenerek, mahremiyet ilkesini de bozmadan, Yapay Zekâ Ekosistemi’nin kullanımına sunulması,
  6. Proje sonucu elde edilecek bilgi birikimin YZE bünyesinde toplanarak devam çalışma ve projelerde kullanılması. Böylece ülkemizde yapay zekânın gelişmesinin sürekliliğinin sağlanması.

TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü, bu kapsamda projelerin oluşturulmasında, sonuçlanmasında ve proje sonrası bilgi birikimin oluşturulması ve çıktıların yaygınlaştırılmasında aktif olarak görev alacaktır. Bu amaçla, projeler sonucu elde edilecek genelleştirilmiş çözümler kataloğu, anonimleştirilmiş kullanım senaryoları veri tabanı, öğrenilmiş dersler ve iletişim platformu, tekrar kullanılabilir yazılım kütüphaneleri ve yöntem/araç öneri sistemi gibi proje çıktıları YZE bünyesinde toplanacaktır.

Bu program kapsamında beş öncelikli alan belirlenmiştir. Bu öncelikli alanlar şu şekilde belirlenmiştir:

(1) Akıllı Üretim Sistemleri,

(2) Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık,

(3) Finans Teknolojileri,

(4) E-Ticaret Teknolojileri,

(5) İklim Değişikliğinin Etkileri.

Akıllı Üretim Sistemleri tematik alanının, ürün kalitesi kestirimi ve arızalı parça/ürün tespiti gibi kestirimci bakım uygulamaları, ürün kalitesine etki eden faktörlerin en iyilenmesi, güvenlik problemlerinin önceden kestirilmesi vb. uygulamalar, tedarik zinciri, üretimde kullanılmakta olan endüstriyel nesnelerin internetindeki (IoT) yapay zekâ içeren algılayıcılar ile üretimin gerçek zamanlı durum analizlerinin yapılması ve enerji tüketimini azaltan yöntemlerin uygulanması gibi sahasında çok fazla uygulamaları vardır. Gıda arzının ve güvenliğinin gittikçe artan kritik önemi dolayısıyla akıllı gıda, tarım ve hayvancılık alanında geliştirilecek yapay zekâ temelli çözümlerin sektöre önemli faydalar getirmesi beklenmektedir.

Bir diğer öncelikli alan olan finans teknolojileri alanında Türkiye’nin yüksek olgunluk seviyesinin, geliştirilecek çözümlerin finans sistemine entegrasyonunu kolaylaştırması beklenmektedir. E-ticaret tematik alanında yapılacak çalışmalar ile, sektörün karşılaştığı gerçek saha problemlerinin çözümüne yönelik yapay zekâ Ar-Ge çalışmaları ve e-ticaret sektöründe oluşan/oluşacak büyük veri üzerinde yapılabilecek yapay zekâ uygulama ve araştırmaları hedeflenmektedir.

Son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli doğal felaketlere yol açan iklim değişikliğinin etkileri ise bir diğer öncelikli alan olarak belirlenmiş olup bu tip felaketlerin önceden kestirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için geliştirilecek yapay zekâ çözümleri de program kapsamında desteklenecektir.

Mayıs ayında açılacak olan başvurulara, ihtiyaç sahibi kamu kurumu ile birlikte teknoloji sağlayıcı olarak en az bir şirketin, bu konuda tecrübeli en az bir üniversite araştırma laboratuvarı/merkezi ya da kamu araştırma merkezi/enstitüsü ve TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü (YZE) ile birlikte başvurmaları beklenmektedir.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler

Scroll to Top

Menü

Bizi Takip Edin

© 2024 TÜBİTAK BİLGEM | Her Hakkı Saklıdır.